Tee maantieteellisesti

  • Kiina
    • Teen syntysija, jossa teellä on monituhatvuotiset perinteet. Tästä johtuen suuri määrä tyypillisesti paikallisia lajikkeita ja tuotantotapoja.
    • Fujian
      • Tummat oolongit (mm. tieguanyin sekä kivisestä maaperästä makunsa ammentavat wuyi-kiviteet) sekä valkoiset teet (mm. baihao yinzhen, baimudan)
    • Zhejiang
      • Vihreät teet (mm. longjing, anji baicha)
    • Yunnan
      • Puer-teet. Lähellä teen syntysijoja.
    • Anhui
      • Erityisesti vihreät (mm. taiping houkui) sekä mustat (Qimen / Keemun) teet
    • Sichuan
      • Vihreät (mm. mengding ganglu, mengshan yunwu) ja mustat teet (mm. sichuan gongfu)
    • Jiangsu
      • Erityisesti vihreä biluochun-tee
    • Guangdong
      • Tietyistä yksittäisistä puista kerätyt hedelmäiset tai kukkaiset dancong-oolongit
  • Taiwan
    • Tunnetaan erityisesti oolongeistaan (mm. dongding, ali shan, li shan, baozhong, tieguanyin) jotka on alunperin tuotu Kiinan Fujianin maakunnasta, mutta joita on kehitetty sen jälkeen paikallisesti.
  • Japani
    • Pääasiassa höyrytettyä vihreää teetä (mm. sencha, bancha). Tuotantokulttuuriin kuuluu, että teet ovat pääasiassa sekoituksia monen tilan teestä, ja maun vartijana on sekoituksen tehnyt yhtiö tai teekauppa.
    • Uji
      • Arvostetuin teentuotantoalue, tunnetaan muita alueita vahvemmin umamisesta mausta
    • Shizuoka ja Kagoshima
      • Suurimmat teentuotantoalueet
  • Korea
    • Kiinan ja Japanin välissä makumaailmallisesti. Pääasiassa vihreää teetä.
  • Intia
    • Darjeeling (ja Nepal)
      • Erittäin arvostettu alue. Ensisato kukkaisia darjeeling-tyyppisiä teitä, myöhemmin hieman vahvempia mustia teitä 
    • Assam
      • Vahvoja, maltaisia mustia teitä
    • Nilgiri
      • Pääasiassa CTC-menetelmällä tuotettua mustaa teetä
  • Sri Lanka (Ceylon)
    • Tunnetaan erinomaisesta mustasta teestään. Monsuuni-ilmaston ansiosta kun toisella puolella saarta sataa, toisella puolella saadaan erinomainen sato. Mitä korkeammalla kasvatettu, sen arvostetumpi tee.
  • Afrikka, Indonesia ja Etelä-Amerikka
    • Tuottavat lähinnä halpaa ja heikkolaatuista mustaa teetä CTC-menetelmällä teepusseihin.
  • Turkki, Iran ja Georgia
    • Tuottavat lähinnä mustaa teetä, josta valtaosa menee paikalliseen kulutukseen
  • Vietnam ja Thaimaa
    • Tuottaneet aiemmin lähinnä halpaa mustaa teetä. Uusina tulokkaina Kiinasta ja Taiwanista kopioidut oolongit menestyvät hyvin.
{"value":"\n