Maun ominaisuudet

Maun osat/vaiheet

  • etumaku: ensimmäisenä aistittavat, nopeasti häviävät raikkaat maut (painottuvat monissa vihreissä ja darjeeling-teissä)
  • keskimaku: pidempi päämaku, joka nousee esiin etumaun hävittyä (musta teet, tummat oolongit)
  • pohjamaku: painavammat, pitkäkestoisemmat, muiden makujen alla tukea antavat maut (oolongit, mustat teet, heichat, gyokuro)
Joissakin teissä on myös selkeä jälkimaku tai jälkisuuntuntu, tai jopa huigan, paluumaku.

Perusmaut, jotka suu aistii

  • makea (sokeri, hunaja)
  • karvas (makeuttamaton suklaa, raparperi, greippi)
  • umami, täyteläisyys (soijakastike, ilmakuivattu kinkku, siitakesieni, natriumglutamaatti)
  • hapan (sitruuna, etikka, maustamaton jogurtti)
  • suolainen (ei yleensä läsnä teissä)

Muita tavallisia teen makuja (tai hajuja, sillä nämä aistitaan pääasiassa nenässä)

  • vehreä (vihreät teet): ruoho, viidakko, yrtit, kuivattu heinä
  • merellinen (japanilaiset vihreät teet): levä, kala, äyriäiset
  • pähkinäinen (vihreät teet, esimerkiksi longjing): hasselpähkinä, manteli, kastanja
  • kukkainen (darjeelingit, kiinalaiset vihreät teet, vaaleat ja keskitummat oolongit): lilja, orkidea, jasmiini, päivänkakkara
  • hedelmäinen (vaaleat ja keskitummat oolongit, mustat teet): mango, passiohedelmä, omena, rypäle, luumu, appelsiini, taateli, rusina
  • paahteinen (tummat oolongit, hōjicha): kahvi, paahtoleipä, popkorni
  • mausteinen (mustat teet ja tummat oolongit): pippuri, muskotti, neilikka, kardemumma
  • puinen (mustat teet): mänty, kuusi, kataja, kuiva puu, vahattu puu
  • maanläheinen (heichat ja mustat teet): kosteat lehdet, märkä maa, sammal, turve, tomu
  • eläimellinen (heichat ja mustat teet): nahka, kostea villa, myski, lanta, talli
  • marjainen (mustat teet): mustaherukka, vadelma, mansikka, mustikka
  • kermainen (vaaleat oolongit): voi, kerma, maito
  • savuinen (lapsang souchong): pekoni, terva, katajasavu

Maun ominaisuuksia

  • pyöreä/kirkas (ovatko teen eri maut sekoittuneina toisiinsa vai selkeästi erillisiä)
  • voimakas/hento (onko teen maku voimakas vai vaatiiko sen aistiminen herkistymistä)
  • laaja/kapea (onko teessä monta eri makua, vai vain yksi)
  • pitkä/lyhyt (maun, jälkimaun ja paluumaun kesto)
  • makujen paikallistettavuus (makutuntemuksien levinneisyys ja erottuvuus suun eri osissa)

Muut suun tuntemukset

  • paksuus (konsistenssi, muistuttaako neste suutunnultaan kermaa vai vettä)
  • öljyisyys (tahmeus, hitaus, kieleen tarttuminen)
  • kihelmöinti (kutina, suun puutuminen)
  • kuivaavuus (tunne suun kuivamisesta)
  • kiristävyys (adstringaatio, suun limakalvojen kurtistaminen)
{"value":"\n