Hauduttaminen

Suositushaudutusajat ja -lämpötilat ennaltaan tuntemattomalle teelle

  • vihreät, valkoiset ja keltaiset teet: 75-85°C 1,5 min
  • oolongit ja darjeelingit: 85-95°C 1,5-2 min
  • mustat teet ja heichat: 90-95°C 2-4 min

Eniten teen makuun vaikuttavat tekijät summittaisessa vaikuttavuusjärjestyksessä

  • haudutusaika: liian kauan niin tulee kitkerää, liian vähän niin tulee laihaa
  • lämpötila: liian kuumaa niin tulee liian väkevää/kitkerää, liian viileää niin tulee laihaa. Se, kuinka nopeasti lämpötila laskee (riippuu esim. astiasta ja määrästä) vaikuttaa makuun.
  • veden ja teen määrä: liian vähän teetä suhteessa veteen niin tulee laihaa, huomattavasti liian paljon teetä suhteessa veteen niin teestä riippuen saattaa tulla liian väkevää/tukkoista. Myös veden kokonaismäärä vaikuttaa. Yli puolen litran pannulla on vaikeaa saada teiden hienovaraisimpia makuja esiin.
  • virtaus: liikaa virtausta erityisesti uuttamisen loppuvaiheessa aiheuttaa kitkeryyttä. Veden kaataminen lehtien päälle on teelle shokki, joka irrottaa niistä enemmän makua. Valkoiset/vihreät/keltaiset tyypillisesti kitkeröityvät tästä.
  • astian materiaali: lasi on neutraali, sopii vihreille/valkoisille/keltaisille/kevyille oolongeille, savi joitain poikkeuksia lukuunottamatta tyypillisesti pyöristää makuja, sopii mustille, heichoille ja tummille oolongeille. Savi myös muistaa teet, edellisten haudutettujen teiden maku vaikuttaa muihin samassa pannussa tehtyihin.
  • huuhtelu: osa oolong- ja puerteistä hautuu paremmin, jos niiden lehdet ensin huuhtelee nopeasti kuumalla vedellä ja sen jälkeen antaa hieman levätä. Paahteisista oolongeista tämä poistaa ylimääräistä paahteisuutta ja antaa tilaa hedelmäisille mauille, puereista poistaa tomuisuutta sekä ensikitkeryyttä ja avaa vaaleiden pallo-oolongien lehtiä niin että maku kehittyy monipuolisemmin.

Gong fu-haudutus

Useita noin 15–30 sekunnin haudutuksia samoista lehdistä pienissä pannuissa. Menetelmää sovelletaan yleensä oolongien, kiinalaisten mustien teiden sekä heichojen kanssa. Lehtiä käytetään runsaasti. Gong fu -hauduttamisen ideana on tutustua teen makuun, erityisesti sen kehittymiseen haudutusten välillä.

Tarkemmin sanoen teen toista haudutuskertaa pidetään yleensä parhaana. Tässä ensimmäistä pannullista voi verrata ehkä 13-vuotiaaseen tyttöön, toisen ollessa ihana 16-vuotias, ja kolmannen maistuessa jo täysikasvuiselta naiselta. Puheissaan teentuntijat kyllä välttävät tätä kolmatta haudutusta, mutta käytännössä ‘naisenkin’ kanssa yleensä yritetään vielä elää. — Lin Yutang, Elämisen tärkeydestä, 1937, puhuessaan Tie Guan Yin -teen gong fu -haudutuksesta

{"value":"\n